Olet täällä

Toimitilat

Kajaanin kaupunginteatteri toimii kolmessa eri osoitteessa. Teatteritalo, Sissilinna ja toimisto sijaitsevat kaupungin keskustassa. Lavastamo sijaitsee Petäisenniskan teollisuusalueella. Neljänneksi toimitilaksi voitaneen laskea kiertuebussi, jolla alueteatterin kiertueryhmä matkaa ympäri Kainuuta ja Pohjois-Pohjanmaata.

Teatteritalo
Kauppakatu 14, 87100 Kajaani

Kajaanin kaupunginteatteri

Kajaanin teatteritoiminnan sydän on Kauppakatu 14:ssa sijaitseva lämminhenkinen, puinen teatteritalo.

Teatteritalossa sijaitsevat nykyisin päänäyttämö ja teatterikahvila sekä lipunmyynti, puvusto ja pukuvarasto. Salissa on 215 istumapaikkaa.

Teatteritalo on rakennustyyliltään jugendvaikutteista nikkarityyliä. Jugendin piirteitä on näkyvissä mm. tornissa, ikkunoiden ruudutuksessa, ulkoseinien laudoituksessa ja räystäiden koristelussa. Rakennus on suojeltu aemakaavalla.

Rakennus valmistui vuonna 1905 yleiseksi seurain- ja kokoustaloksi. Myöhemmin talossa on toiminut mm. matkustajakoti. Alkuperäisen talon suunnitteli K. Nikander ja vuonna 1925 valmistuneen lisäsiiven W. Nygård. Vuosina 1925-77 rakennus palveli kaupungintalona, joskin siinä jo silloin oli näyttämö paikallisen teatteriväen esityksiä varten. Vuodesta 1977 alkaen talo on ollut kokonaan teatterin käytössä.

Rakennuksessa lienee ollut jo alunperin näyttämö. Sitä korjattiin ja laajennettiin vuonna 1925, koskapa tuolloin hyväksyttiin ”muutospiirustukset kaupungintalon näyttämölle”. Näyttämöä ilmeisesti laajennettiin siten, että siinä voitiin paremmin esittää paikallisen teatteriväen esityksiä. Nykyisen muotonsa näyttämö sai 2001.

Teatterin hallinto sijaitsee kaupungintalon teatterin puoleisessa osassa.

Aula:

Kahvila:

Narikka:

Näyttämö:

Sissilinna
Asemakatu 6, 87100 Kajaani

Sissilinna on alueteatterin kotinäyttämö, joka on keskittynyt lasten ja nuorten esityksiin. Näyttämön ja yleisötilojen lisäksi Sissilinnassa sijaisevat lavastajan ja tarpeistonhoitajan työhuoneet.

Kajaanin kaupunki peruskorjasi rakennuksen vuonna 2001 teatterin toiseksi näyttämöksi. Näyttämö vihittiin käyttöön ensi-illassa 18.1.2002. Katsomon kokoa ja muotoa voidaan muunnella tarpeen mukaan. Suurimmillaan katsomossa on 120 istumapaikkaa.

Sissilinna on entinen suojeluskuntapiirin toimitalo. Sen on suunnitellut arkkitehti Annikki Paasikivi. Talo valmistui vuonna 1926. Rakennustyyliltään Sissilinna edustaa 1920-luvun klassismia. Tyylille on tunnusomaista symmetria, vaaleat värit ja antiikista lähtöisin olevat koristeaiheet kuten pylväät ja pilasterit. Sissilinna on suojeltu asemakaavalla.

Nimensä rakennus sai Kajaanin Sissirykmentistä, jossa Kainuun ja Kajaanin suojeluskuntalaiset taistelivat kansalaissodan aikana. Jatkosodan aikana Sissilinna oli sotilaspiirin esikuntana. Suojeluskuntien lakkauttamisen jälkeen vuonna 1944 suojeluskuntapiiri lahjoitti talon Vuohenki Oy:lle, joka Vuohenki Säätiönä myi sen Kajaanin kaupungille vuonna 1976.

Rakennuksessa on toiminut kotiteollisuuskoulu, kansanlähetyksen päiväkoti ja teatterin lavastamo. Partiolaisten kolo on sijainnut talossa 1950-luvulta lähtien.