Olet täällä

28.9.2020 - 14:10

Niskavuoren Loviisa ja Heta ensi-iltaan 3. lokakuuta

Niskavuoren_Loviisa_ja_Heta_1_Kuva_Ia_Samoil.jpg
Väkevä, intensiivinen ja tiheä sukellus niskavuorelaisten sielunmaisemaan

Niskavuorella on menty naimisiin rahasta, ei rakkaudesta. Naimakauppojen myötä Loviisa naitetaan Juhanille, suureen hämäläiseen taloon. Rakkaudettomassa liitossa hän raataa, kasvattaa lapsensa ja alistuu Juhanin siskon Hetan määräilyyn. Vanhan emännän kuoltua Loviisasta tulee Niskavuoren emäntä. Loviisalle paljastuu totuus Juhanista, mutta hän päättää hoitaa talon ja lapset kunniakkaasti. Lisäksi mahdoton rakkaus saa Loviisan tekemään raskaan valinnan, joka sinetöi hänen ja Niskavuoren kohtalon.

Niskavuoren Heta päätyy naimisiin renki Akustin kanssa, vaikka Heta odottaa lasta Lammentaustan Santerille. Heta joutuu asumaan Muumäelle, Niskavuoren entiseen torppaan. Katkeran Hetan ainoa unelma on saada uusi, upea talo. Heta raataa, kasvattaa lapsensa ja elää rengin vaimona. Akusti saa kaipaamansa hyväksynnän vasta, kun on jo liian myöhäistä.

Heini Tola on luonut Hella Wuolijoen näytelmille Niskavuoren nuori emäntä ja Niskavuoren Heta uuden kiehtovan muodon. Kaksi näytelmää kolmen näyttelijän ja muusikon esittämänä muodostavat riipaisevan kokonaisuuden.

”Hella Wuolijoen Niskavuori teokset ovat mielestäni maailmanluokan draamaa, teatterintekijälle todellisia runsaudensarvia, täynnä herkullisia rooleja” toteaa uusimmasta ohjauksestaan Kajaanin kaupunginteatterissa alueteatterituottajana toimiva teatteriohjaaja Sanna Heikkinen.

”Kaksi mojovaa Niskavuoriklassikkoa ovat Tolan sovituksessa taipuneet rapiaan pariin tuntiin kolmelle näyttelijälle ja muusikolle – minusta siinä on jo tehty jytyjä valintoja mutta raikkaasti” kertoo Heikkinen.

Kirjoittanut Hella Wuolijoki
Sovitus Heini Tola
Ohjaus Sanna Heikkinen
Lavastus ja pukusuunnittelu Tiina Siltala
Valosuunnittelu Henri Pyy
Äänisuunnittelu Sinikka Isoniemi
Videosuunnittelu Topi Lindh
Kampaukset ja maskeeraus Kati Seppänen

Näyttämöllä nähdään Antti Hovilainen, Maija Pihlajaoja, Teija Töyry ja Sinikka Isoniemi (muusikko).

Ensi-ilta 3.10.2020 Kajaanin kaupunginteatterin Seminaarin näyttämöllä

Esitys kuuluu Alueteatterin kiertueohjelmistoon.

Kajaanissa esityksiä nähdään 15. toukokuuta 2021 saakka.

Kesto noin 2 t 10 min, sisältää väliajan.
Suosittelemme yli 15-vuotiaille.
Liput 23/16/13 e
Ennakkoesityksen liput 16/12/8 e

Seminaarin näyttämö sijaitsee Seminaarin päärakennuksessa, osoitteessa Satamakatu 3.

Heini Tola (s. 1953 Tampere) on toiminut Teatteri Avoimien Ovien taiteellisena johtajana vuosina 2004–2019. Sitä ennen hän työskenteli teattereissa eri puolilla Suomea. Tola on valmistunut filosofian kandidaatiksi. Tola työskenteli Lahden kaupunginteatterissa 1984–1990 ja sen jälkeen vapaana ohjaajana. Hän on myös dramatisoinut ja kirjoittanut näytelmiä, esimerkiksi Fredrika R. jonka hän kirjoitti yhdessä Anneli Kannon kanssa. Tola toimi suositussa Kake Singers -yhtyeessä vuosina 1978–1979. Heini Tolalle on myönnetty Minna Canthin seuran kulttuuripalkinto 2012

Osta lippu »

Uusimmat