Olet täällä

13.1.2018 - 14:25

Heta Haanperä Kajaanin kaupunginteatterin ohjaajaksi

Heta_Haanperä_0666_Kuva_Minna_Hyvönen.jpg
Teatteriohjaaja Heta Haanperä aloittaa Kajaanin kaupunginteatterin määräaikaisena ohjaajana 1.11.2018.

Teatteriohjaaja Heta Haanperä on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2008 Teatterikorkeakoulusta teatteriohjaajalinjalta.

Näyttelijäperheen lapsena hän on toiminut koko elämänsä teatterin parissa ja tehnyt roolitöitä lapsesta asti.

Vahvan harrastajapohjan kautta Haanperä on ollut mukana useissa helsinkiläisissä teatteritapauksissa, mm. Ylioppilasteatterin Kostamussinfoniassa, Nälkäteatterissa ja Koppiteatterissa. Hän on esiintynyt Lahden ja Jyväskylän kaupunginteattereissa, Ateneum teatterissa, Helsingin ylioppilasteatterissa ja ollut luomassa katuteatteriesityksiä ja performansseja.

Maisteriksi valmistumisensa kynnyksellä Heta Haanperä kiinnitettiin ohjaajaksi Oulun kaupunginteatteriin, jossa hän aloitti ohjaamalla lopputyönään kantaesityksen Juoksuhaudantie. Haanperä on ohjannut Oulun kaupunginteatteriin tämän jälkeen monia kantaesityksiä ja uudelleen sovituksia, mm. Kätilö ja Taivaslaulu. Hän on useissa töissään halunnut yhdistää paikallisia toimijoita ja tekijöitä teatterin piiriin. Haanperä on ottanut voimakkaasti kantaa teatterin rooliin tärkeänä paikallisena toimijana. Oulun kaupunginteatterin ollessa mukana neljän vuoden EU-hankkeessa Platform 11 + oli Haanperällä vahva rooli projektin eteenpäin viejänä.

Haanperällä on vahva musiikillinen tausta, ja hänen ohjauksissaan on usein vahva musiikillinen lähtökohta. Suurmusikaali West Side Storyssä yhdistyivät paikallisuus, teatterikasvatus ja rakkaus musiikkiin. Muita vastaavia ponnistuksia ovat olleet Aino ja Reino-tanssiesitys, joka toteutettiin yhteistyössä Oulun tanssin keskus Jojon sekä muusikko Jukka Hannulan kanssa, sekä Amadeus-näytelmä, joka sovitettiin osin resitatiivimuotoon ja toteutettiin yhteistyössä paikallisten muusikkojen ja musiikin opiskelijoiden kanssa. Haanperä on toiminut myös Oulun konservatorion Oopperastudion ohjaajana.

Luottamustoimia Haanperällä on ollut viime aikoina Oulun Kaupunginteatteri Oy:n hallituksen jäsenenä 2014-, Suomen Teatteriohjaajien- ja Dramaturgien liitossa hallituksen jäsenenä 2010-2014 sekä JoJo Oulun tanssin keskuksen hallituksen jäsenenä 2012-2014.

Ohjaajantyön lisäksi Haanperä on toiminut kouluttajana. Viimeisimmät opetustehtävät ovat Oulun yliopistossa, Vanhempien akatemia -hankkeessa ja Pohjois-Pohjanmaan näkövammaiset Ry:llä. Haanperä on ollut käynnistämässä Nuorten Näyttämö -hanketta oululaisille nuorille. Haanperä on opettanut niin lapsia, nuoria kuin aikuisiakin.

Uusimmat