Olet täällä

Siunattu hulluus

.

Aapeli - Jussi Sorjanen

SIUNATTU HULLUUS
- ylistyslaulu kylähulluille

Ensi-ilta 17.9.2016 Teatteritalossa

siunattu_hulluus_5_kuva_ia_samoil.jpg
Kuvassa Asko Vaarala, Janne Kinnunen ja Vera Veiskola. Kuva Ia Samoil.

 

"Tuore, filosofinen, hyvin elävä versio. ... Siinä me virkkaamme, sata ihmistä puikot käsissä vaaleanpunaista lankaa teatterin katsomossa. Hiljaista on. Kajaanin kaupunginteatterin Siunatussa hulluudessa voi käydä näin. Kun näytelmä kertoo Aapelin tarinan pohjalta hulluuden ja normaaliuden häilyvästä rajasta, mikä ettei virkattaisi vähän yhdessä." (Aamulehti)

"Näyttämökuva on kauneinta mitä on nähty. ... Näyttelijät tekevät kaulttaaltaan upeaa työtä. ... monilta osin liki täydellinen .... eikä musiikkia liene koskaan ennen käytetty Kajaanissa näin totaalisesti." (Kainuun Sanomat)

"Tulin, näin, pidin kovasti" (Katsoja)

"Upeasti tavoitti meditaatiounelmiin meneminen" (Katsoja)

Aapelin Siunattu hulluus on yksi suomalaisen kirjallisuuden rakastetuimpia klassikkoja. Romaanista on sovitettu lukuisia teatteriesityksiä. Romaanin tunnetuin tulkinta lienee Rauni Mollbergin klassikkoelokuva vuodelta 1975.

Alkuperäinen romaani kertoo Rummukaisten veljesten matkasta kohti hullujenhuonetta. Kahden vanhemman veljeksen, Anan ja Vilippuksen on tarkoitus toimittaa heidän hulluna pitämänsä nuorin veli Elmeri laitokseen. Matkalla veljesten tielle sattuu toinen toistaan erikoisempia henkilöitä ja tapahtumia. Tarinan lopuksi kaikki kolme palaavat takaisin kotikylään.

Aapelin klassikkotarina on monelle tuttu, mutta Kajaanin Kaupunginteatteri käsittelee Siunattua hulluutta omalla tavallaan. Episodeista koostuvan esityksen teema on kylähullut. Se kertoo tarinoita menneistä, nykyisistä ja tulevista kainuulaisista originelleista ihmisistä ja tapahtumista.

Siunattu hulluus on oodi omaperäisyydelle ja vapaudelle. Se lähestyy ”hulluutta” ymmärtävästi, kiinnostuneena, jopa kadehtien. Mitä hulluus on? Onko se vapautta? Onko se jotain mistä me ”normaalit” aika ajoin jopa haaveilemme? Siunattu hulluus peräänkuuluttaa ymmärtämistä, humanismia ja myötätuntoa.
 

Siunattu hulluus 2. Kuva Ia Samoil
Yläkuvassa: Vera Veiskola. Kuva Ia Samoil.
 
Siunattu hulluus 1. Kuva Ia Samoil.
Yläkuvassa: Satu Lipponen ja Teija Töyry. Kuva Ia Samoil.

 

Siunattu hulluus 30. Kuva Ia Samoil.
Yläkuvassa: Janne Kinnunen. Kuva Ia Samoil.

 

Siunattu hulluus 34. Kuva Ia Samoil.
Yläkuvassa: Satu Lipponen. Kuva Ia Samoil.

 

Tarinankeruu kylähulluista
Esitystä varten Kajaanin Kaupunginteatteri järjesti kampanjan, missä työryhmä keräsi tarinoita kylähulluista ja originelleista käyttääkseen niitä esityksen materiaalina.
Tarinankeruuseen osallistui koko esityksen työryhmä. Materiaalin tuottamiseen osallistuivat kajaanilaiset, kainuulaiset sekä koko Suomen siunatun hullu kansa.

Ohjaus Jussi Sorjanen
Lavastus Markku Hernetkoski
Pukusuunnittelu Riitta Raunio
Äänisuunnittelu Antero Kemppi
Valosuunnittelu Olli Seppänen
Videosuunnittelu Hanna Käyhkö ja Jussi Sorjanen
Kampaukset ja maskeeraus Tarja Torniainen

Näyttämöllä Perttu Hallikainen, Janne Kinnunen, Satu Lipponen, Teija Töyry, Asko Vaarala, Vera Veiskola  ja Markus Virtanen.

Seuraa keskustelua Facebookissa »

Yleisö on päässyt katsomaan esityksen harjoituksia ja seuraamaan esityksen valmistumista neljänä lauantaina ennen ensi-iltaa.

Esitykset Teatteritalossa keväällä 2017
La 14.1. klo 14
Ke 1.2. klo 14
Ke 29.3. klo 14
Pe 7.4. klo 19
La 22.4. klo 14

Kesto 2 t, sisältää väliajan.
Suosittelemme yli 12-vuotiaille.
Liput 24/17/12 e
Liput 1.1. alkaen 27,50/14,50/12,50 e

Tapahtumanumero R-kioskilla on 112904.

Liput >