Olet täällä

KRITIIKIT, Merirosvo Morgan ja matruusi Hulkkonen

Seppo Turunen, Kainuun Sanomat 8.9.2019

Merirosvo Morgan ja kapteeni Hulkkonen

 

★★★★

Ohjaus: Saara Karjalainen

Luulenpa, että teimme lauantaina Ristijärven teatterihistoriaa, kun pääsimme seuraamaan Virtaalaan Aki Ollikaisen lorukirjaan perustuvaa kantaesitystä Merirosvo Morgan ja matruusi Hulkkonen.

Toki Kajaanin kaupunginteatteri on vienyt esityksiään eri puolille Kainuuta ja pohjoista Suomea, mutta kantaesitys on aina kantaesitys. Kirjailijakin oli kuulemma hämmästynyt, kun teatteri tarjosi hänelle sopimusta siitä, että hänen lorukirjansa dramatisoitaisiin alueteatterin tarpeisiin.

Vielä kantaesitystä hienompaa on tietysti se, että kyse on päiväkoti-ikäisille tarjottavasta näytelmästä piskuisessa kylässä. Oikeastaan tarjous on sitäkin merkittävämpi, että sen oli mahdollista tavoittaa kunnan kaikki alle kouluikäiset lapset.

MERIROSVO MORGAN syntyi, kun teatterinjohtaja Helka-Maria Kinnunen pyysi alueryhmää tekemään jotakin loruista perheen pienimmille. Työryhmä luki lorukirjoja ja löysi varmaan omaksikin hämmästyksekseen Ollikaisen teoksen.

Arvelen, että omaksikin hämmästyksekseen, sillä vaikka esimerkiksi meillä kotona on aina louruiltu ja vaikka olen luullut tuntevani genren perusteellisesti, Ollikaisen tunnen vain historiaan sijoittuvien hienojen romaanien kirjoittajana.

On hienoa, ettei työryhmä tarttunut mihinkään ilmeiseen ja ensimmäiseksi mieleen tulevaan, vaan railakkaaseen merirosvotarinaan. Aikuiskatsojakin oppii tuntemaan myös Ollikaisen lapsekkaamman puolen.

SAARA KARJALAINEN on ohjannut Morganin ja Hulkkosen luottaen pieneen ja viitteelliseen ja näyttelijäkaksikkonsa Teija Töyryn ja Antti Hovilaisen yhteiseen osaamiseen ja tekemisen riemuun.

Merirosvot sonnustautuvat peruukkeihinsa ja viiksiinsä samalla, kun tutustuvat yleisöönsä. Riitta Raunio tietää, että lavasteeksi riittävät merirosvolaivan repaleinen purje, aarrearkku ja merirosvolaivaksi osoittautuva keittiötikas, aivan niin kuin merirosvoja leikkivillä lapsillakin riittäisi.

Esitys on tehty sen kokoiseksi, että sitä pystyy vetämään vaikka eteisen nurkassa.

Ristijärven Virtaalan sali saattoi olla turhankin iso, sillä näytelmän juju piilee näyttelijöiden ja yleisön suorassa kontaktissa. Etenkin Hovilaisen velmuilut ja vaikkapa Maxista ja Moritzista tutun mimiikan voi huoletta tarjota pikkukatsojille suoraan syliin.

Esitys muistaa myös aikuiskatsojan. Alun merisäätiedotus menee varmasti lapsilta ohi, mutta kun aikuinen on ikänsä kuunnellut radion merisäitä, hän nielaisee parodian mukisematta.

MAINIOTA tässä Kulttura ry :n kanssa yhdessä tehdyssä näytelmässä on se, että Morganin maailman voi pureutua niin etu- kuin jälkikäteenkin. Kaikki päiväkodit, jotka esityksen tilaavat, saavat aineistopaketin, niin että leikki voi jatkua.

Voi olla, että Ollikaisen kirjaa kannattaa vilkaista etukäteen. Toki Karjalainen on onnistunut rakentamaan lorukirjasta kokonaisen meriseikkailun, mutta ehkäpä jotkut tarinassa esiintyvät olennot tai tapahtumat olisi kiva tuntea jo valmiiksi, jolloin Töyryn ja Hovilaisen tekemiseen voi paneutua tutusta tekstistä nautiskellen.

______________________________________________ 

 

Eeva Kauppinen, Kaleva 13.9.2019

Se on jännä Merirosvo Morgan, jos yksi hammas puuttuu

 

LASTENTEATTERIA

Kajaanin kaupunginteatteri-alueteatteri: Merirosvo Morgan ja matruusi Hulkkonen. Työryhmä Antti Hovilainen, Teija Töyry, Saara Karjalainen ja Riitta Raunio. Nikkarin päiväkoti Ii 12.9.

Musta parta leukaan, lakin lieriin reisiluut ristiin, yksi kulmahammas leikisti pois ja paksu vyö pulleaksi pehmustetun vatsan kääreeksi.
Näistä vermeistä on merirosvokapteenit tehty. Kajaanin kaupunginteatteri-alueteatterin Merirosvo Morgan ja matruusi Hulkkonen on kekseliäs ja leikkisä runoristeily.

Nikkarin päiväkodissa Iissä lapset lapset seilasivat torstaiaamua yhdessä hujauksessa sanaleikkien aalloilla Galapagossaarille asti.

Teksti on Aki Ollikaisen samannimisestä lasten runokirjasta, joka ilmestyi kolme vuotta sitten. Ollikainenhan nousi julkisuuteen esikoisromaanillaan Nälkävuosi (2012), joka voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ja pääsi kansainvälisen Booker-palkinnon pitkälle listalle.

Runoteos on Kajaanin teatterilta oiva poiminta. Kun uutta lastenteatteria kirjoitetaan niin hintsusti, voi utelias tekijäjoukko kurkistella myös yli draaman laitojen runojen partaalle. Niinpä Merirosvo Morgan (Teija Töyry) ja pitkänhuiskea Matruusi Hulkkonen (Antti Hovilainen) jutustelevat nyt sujuvasti veikeällä riimirunolla. Loppusoinnut ja niiden tahallinen kompastelu on kuin karkkia pikku katsojien kielipäälle.

Riitta Raunion lavastus ja Sanna Peltolan nuket ja rekvisiitta tarjoavat satumaisia yllätyksiä. Vaara-kollektiivista vieraileva Saara Karjalainen ohjaa runolaivaa rennolla otteella ja välttää tylsät karikot. Lapsia kikatutti porsaskaksikko Fakta ja Fiktio. Se naurattaa, kun laittaa kärsän päähän ja puhuu saparoisesta takapuolesta.