Olet täällä

KRITIIKIT, Autuas elämän arpa

Seppo Turunen, Kainuun Sanomat 11.10.2018

 

Autuas elämän arpa

 

★★★

Helka-Maria Kinnunen, lausunta, Jari Rättyä, musiikki, Eino Leino, runot.

Liekö kukaan kirjoittanut suomeksi mitään niin synkkää ja totta ja pelottavaa kuin Eino Leino Helkavirsiinsä?

Niissä lempo seisoi suon selällä ja hiidet hirnui kankahalla, kun Räikkö Räähkä kavalsi kylänsä ja Ylermi ylpeä isäntä karautti kirkkoon orhillansa. Toivoa ei tunnu olevan missään, mutta kuolema kaikkialla.

No, onhan siellä Tumma, syntymässä säikähtänyt, joka sentään paranee, kun pääsee puheväleihin haudassaan makaavan taattonsa kanssa.

Tästä kaikesta ovat Helka-Maria Kinnunen ja Jari Rättyä laatineet kolmen vartin esityksen, jossa runo tapaa sävelen.

Viime kesänä ensi-iltansa saanut esitys tuo kyllä Leinon maailman esiin, mutta ehkä sittenkin turhan kauniisti ja seesteisesti.

Rättyän oud-luuttu toistaa samaa teemaa, esiintyjät istuvat jakkaroillaan ja käyvät läpi Helkavirsien hurjuuksia.

Ylermin tarinaa kertoessaan Rättyä irtoaa penkistään ja antaa tuskan kuulua.

Olisin kaivannut enemmän säröä näihin apokalyptisiin näkyihin. Enemmän sähinää, parkua, uhoa ja kylänsä pettäneen ja hirteen menevän miehen epätoivoa.

Leinon runot on kuin tehty sävellettäviksi. Samalla ne kalevalamittaisina ohjaavat säveltäjää samoille laduille. En todellakaan tiedä, miten nelipolvisesta trokeesta pääsisi sävellyksissä eroon, mutta tarvetta ehkä olisi.

Joka tapauksessa Autuas elämän arpa, jonka kaksikko esittää vielä tänään Teatteritalossa, on mitä mainioin päivän katkaisija. Virkistyä voi muutenkin kuin puhumalla pehmeitä kahvikupin ääressä.