Olet täällä

Tilaa matkakortti

Waltti-nettipalvelu

Uusi Waltti-matkakortti tilataan Waltti-nettipalvelusta. Matkakortin tilaaminen edellyttää rekisteröitymistä ja käyttäjätunnuksen luomista. Tämän jälkeen tunnuksella kirjaudutaan sisään.

Liikennöintialueen valinta

Heti kirjautumisen jälkeen valitaan liikennöintialue. Liikennöintialue valitaan sillä perusteella, millä linjoilla asiakas matkustaa.

Liikennöintialueen valinta vaikuttaa siihen, millainen matkakortti asiakkaalle toimitetaan. Kajaanin seudun joukkoliikenteessä matkakortteja on kaksi erilaista: kaupunkiliikenteen matkakortti ja seutuliikenteen matkakortti. Jotta Waltti-kaupassa tehdyt lisälataukset toimisivat ongelmitta, on liikennöintialue valittava oikein. Liikennöintialue vaikuttaa myös linja-autossa tehtäviin matkakortin lisälatauksiin (ks. kohta Lipputuotteen aktivointi).

waltti-kortit.png

Kaupunkiliikenteen matkakortti vasemmalla, seutuliikenteen matkakortti oikealla.

Matkakortin ostaminen

Osta matkakortti -näppäimen painamisen jälkeen tunnistaudutaan seuraamalla ohjeita. Tämän jälkeen syötetään matkakortin käyttäjätiedot ja valitaan kortin oletusvyöhyke tai -vyöhykkeet, jotka helpottavat matkakortille ladatun arvolipun käyttöä. Oletusvyöhykkeen valinta on pakollinen, ja vyöhykkeitä voidaan valita yksi tai useampia. Valittu vyöhyke on sininen, valitsematon vyöhyke on oranssi. Seutuliikenteen karttapalvelusta voi tarkistaa vyöhykerajat sekä pysäkkien sijainnin vyöhykkeillä. Vyöhykkeet kannattaa valita matkakortille huolella, koska ne voi muuttaa jälkikäteen vain Kajaani Infossa.

vyohykkeet.png

Esimerkki vyöhykkeiden valinnasta: vasemmalla valittuna vyöhykkeet A, B, C, D ja E (esim. Sotkamo-Kajaani), oikealla valittuna vyöhykkeet G, H ja I (esim. Hyrynsalmi-Suomussalmi).

Jos asiakas matkustaa arvolipulla oletusvyöhykkeiden pituisen matkan, voi asiakas lukea itse matkakorttinsa linja-auton kortinlukijassa. Tällöin oletusvyöhykkeiden mukainen arvolippu veloitetaan matkakortilta automaattisesti. Oletusvyöhykkeiksi kannattaa tämän vuoksi valita ne vyöhykkeet, joilla asiakas yleensä käyttää arvolippua.

Jos asiakas matkustaa arvolipulla oletusvyöhykkeistä poikkeavan (pidemmän tai lyhyemmän) matkan, kortti on annettava kuljettajalle ja samalla täytyy kuljettajalle kertoa matkan määränpää. Kuljettaja veloittaa tällöin matkakortilta matkan oikean hinnan. Arvolipun virheellinen käyttö voi johtaa kertalipun hinnan perimiseen sekä linja-auton kyydistä poistamiseen.

Lipputuotteen lataaminen

Matkakortille voi ladata joko kausilipun tai arvolipun. Kajaanin seudun joukkoliikenteen nettisivuilta saa lisätietoa kaupunkiliikenteen ja seutuliikenteen lipputuotteista.

Kausilippua ladattaessa valitaan ensin haluttu lipputuote. Seutuliikenteen matkakortille kausilippua ladattaessa asiakkaan tulee valita oikea lipputuote kotikunnan perusteella. Lipputuotteen valinnan jälkeen valitaan matkustusalue eli ne vyöhykkeet, joiden alueella kausilippu on voimassa. Kausilipun matkustusalue voi olla arvolipun oletusvyöhykkeistä poikkeava. Seutuliikenteen karttapalvelusta voi tarkistaa vyöhykerajat sekä pysäkkien sijainnin vyöhykkeillä. Arvoa ladattaessa taas valitaan matkakortille ladattava summa.

Kun lipputuotteet on valittu, siirretään tuotteet ostoskoriin ja maksetaan ostos. Kortti saapuu postitse haluttuun osoitteeseen ja lipputuotteet on ladattu kortille valmiiksi.

Lipputuotteen aktivointi

Jotta matkakortille ladattu lipputuote toimisi, lipputuote pitää aktivoida. Lipputuote aktivoituu, kun matkakortti luetaan latauksen jälkeen linja-auton kortinlukijassa. Lipputuotteet voidaan aktivoida muutaman tunnin kuluttua latauksesta, ja lisäksi aktivoinnissa on linjoista ja matkakorteista johtuvia rajoitteita seuraavasti:

  • Kaupunkiliikenteen matkakortille ladatut lipputuotteet voidaan aktivoida vain kaupunkiliikenteen linjoilla 1-7, seutuliikenteen linjoilla 11-15, Pikku-Petessä tai Kajaani Infossa. Vastaavasti kaupunkiliikenteen matkakortille voidaan tehdä lisälatauksia vain edellä mainituissa paikoissa sekä Waltti-kaupassa.
  • Seutuliikenteen matkakortille ladatut lipputuotteet voidaan aktivoida vain seutuliikenteen linjoilla 20-40 tai Kajaani Infossa. Vastaavasti kaupunkiliikenteen matkakortille voidaan tehdä lisälatauksia vain edellä mainituissa paikoissa sekä Waltti-kaupassa.