Olet täällä

UKK - Usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin. Ennen kuin otat yhteyttä, kannattaa tarkistaa löytyykö kysymykseesi jo vastaus.

Mistä voin hankkia Waltti-matkakortin?

Waltti-matkakortin hankkiminen onnistuu Kajaani Infossa sekä Waltti-nettipalvelussa (vain kaupunkiliikenteen kortit).

Miksi on olemassa erikseen kaupunkiliikenteen ja seutuliikenteen Waltti-kortti?

Kajaanin seudun joukkoliikenteen järjestävät tahot ovat Kajaanin kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Kaupunki vastaa Kajaanin sisäisestä liikenteestä (linjat 1–15) ja ELY-keskus muusta liikenteestä (linjat 20–40). Koska järjestäviä tahoja on kaksi, maksujärjestelmän toteuttaminen on teknisesti mahdollista vain kahden eri kortin turvin.

Mikä on kausilipun ja kortille ladatun arvon ero?

Kausilipulla voi matkustaa kortin voimassaoloaikana rajattomasti Kajaanin seudun joukkoliikenteen linja-autoissa niillä vyöhykkeillä, joille lippu on ostettu.

Ladattaessa kortille arvoa siirretään sille asiakkaan valitsema summa rahaa. Tällä arvolla matkoja voi maksaa missä tahansa Waltti-liikenteessä ympäri Suomen. Maksettaessa matka kortille ladatulla arvolla on lipun hinta aina halvempi kuin ostettaessa kertalippu käteisellä.

Samalle kortille voi ladata sekä kausilipun että arvoa. Ensisijaisesti matka veloitetaan aina kausilipulta, mutta tarvittaessa matkan voi maksaa myös arvolipulta (esimerkiksi matkustettaessa oletusvyöhykkeiden ulkopuolelle).

Voiko Waltti-liikenteessä matkustaa muilla kuin Waltti-lipuilla?

Pääsääntöisesti ei. Poikkeuksen muodostavat peruskoululaisten koulumatkaliput sekä Matkahuollon kautta hankitut Kelan tukemat koulumatkaliput, joilla matkustaminen onnistuu Kajaanin seudun joukkoliikenteessä jatkossakin.

Mitä teen, jos haluan matkustaa korttiin ladattujen vyöhykkeiden ulkopuolelle?

Waltti-matkakorttiin ladataan ensimmäisen oston yhteydessä oletusvyöhykkeet. Kausilipulla voi matkustaa ainoastaan kortille määriteltyjen vyöhykkeiden sisällä. Kortille ladatulla arvolla puolestaan voi maksaa myös oletusvyöhykkeiden ulkopuolella tapahtuvia matkoja. Kun näytät matkakorttia linja-auton kortinlukijaan, veloitetaan kortilta automaattisesti oletusvyöhykkeiden mukainen maksu. Jos haluat matkustaa oletusvyöhykkeitä lyhemmän matkan tai haluat matkustaa oletusvyöhykkeiden ulkopuolelle, ilmoita kohteesi kuljettajalle ennen kortin leimaamista.

Voinko maksaa Waltti-kortilla ystävänikin matkan?

Kortille ladatulla arvolla voit maksaa niin monta matkaa kuin haluat. Ilmoita vain tästä kuljettajalle noustessasi autoon. Kausilippu on henkilökohtainen ja sillä voi maksaa ainoastaan kortinhaltijan matkan.

Mitä tarkoittaa kutsuliikenne?

Kutsuliikenne ajetaan aikataulun mukaan ennalta määrättyä reittiä pitkin, mutta ainoastaan, mikäli asiakas on tilannut sen etukäteen. Ohjeet kutsuliikennevuorojen tilaamiseksi on kirjattu aikataulujen yhteyteen. Kutsuliikenteessä matkan maksaminen tapahtuu samaan tapaan kuin tavallisilla vuoroilla.