Olet täällä

Jari Kropsu: Metsästysreissut Kainuun vaaramaisemissa ovat hienointa

Tietoa Kajaanista

Oululaistaustainen Jari Kropsu ajatteli pistäytyvänsä Kajaanissa vuoden työprojektin verran, mutta pikavisiitiksi ajateltu matka on kestänyt jo lähes 20 vuotta. Osuuskauppa Maakunnan matkailu- ja ravintola-alan toimialajohtaja kotiutui Kainuuseen paremmin kuin oli ajatellutkaan.
Jari Kropsu

S-ryhmän palvelukseen ja Kajaaniin Kropsu päätyi työkaverinsa suosituksesta vuonna 1998.  

– Vedin silloin Arctia Oy:lle eri projekteja. Olin mukana rakentamassa muun muassa Napapiirille joulupukin Kammaria ja siinä sijaitsevia ravintoloita. Yrityksen strategia muuttui Arctian myynnin myötä, joten päätin siinä kohtaa etsiä työrintamalle uusia tuulia, mieluusti vielä täältä pohjoisesta. Kaverini suositteli piipahtamaan Kajaanissa, jossa oli käynnissä mittava hotelliuudistus. Kokonaisuus näytti mielenkiintoiselta ja niinpä huomasinkin kohta olevani jo omalta osaltani vetämässä Sokos Hotel Valjuksen remonttiprojektia.

Aluksi ajatus oli tulla Kajaaniin vuodeksi viemään hotellin ravintolauudistus maaliin, mutta uusia jatkoprojekteja tuntuikin sitten riittävän ja Kropsu huomasi myös viihtyvänsä kaupungissa yhä paremmin.

– Vuosituhannen vaihteessa silloinen esimieheni siirtyi Osuuskauppa Maakunnan matkailu- ja ravintolapuolen toimialajohtajan paikalta uusiin tehtäviin, jolloin sain tämän nykyisen tontin haltuuni. Samassa tehtävässä on vierähtänyt nyt jo yli 15 vuotta.

Kun työpuoli lähti rullaamaan, oli aika tutustua myös muuten Kajaanin seudun elämään. Oulun kupeessa sijaitsevassa Kellon kylässä ja Kiviniemen kalasataman kupeessa lapsuutensa viettänyt Kropsu kasvoi kalastus- ja metsästyskulttuurin keskellä, joten innokas luonnossa liikkuja löysikin pian Kainuun hienot vaaramaisemat.

– Metsällä olen kulkenut 6-vuotiaasta lähtien. Silloin taapersin vielä isän perässä, mutta innostus on pysynyt mukana kaikki nämä vuodet. Ehkä alkutaipaleella oli mukana myös tiettyä yhteisöllisyyttä, kun Kellossa kalastus ja metsästys olivat kylän elämäntapa, monen metsästysseuran toiminnassa edelleen mukana oleva Kropsu kertoo.

Kun on kulkenut nuoruutensa Oulun seudun tasaista peltomaisemaa, ensimmäinen metsästysreissu Kainuun vaaramaisemissa oli todella vaikuttava kokemus. 

– Täällä on huiman monipuoliset metsästysmahdollisuudet. Olen innokas linnustaja, mutta myös hirvijahti kuuluu mieliharrastuksiin. Sotkamon eteläisellä puolella on hienoja korpimaisemia metsojen metsästykseen. Pyitä ja muuta riistaa tulee sitten siinä sivussa, Kropsu toteaa.

Keittiömestarin taustan omaava metsästäjä pystyy loihtimaan monenmoiset herkut ystävien ja vieraiden iloksi.

– Riistaruokia varten lämpiää savuriihi ja toisinaan tutummin hiiligrilli, nuotio tai vaikka rosvopaistikuoppakin ihan vieraiden ja maun mukaan, sanoo Kropsu.

Yrittäjämäinen työrytmi tuo omat rajoitteensa metsästysharrastukseen, mutta mitä harvemmin metsälle pääsee, sitä enemmän jokaisesta hetkestä muistaa nauttia. Kropsun kotoa löytyy kuitenkin jopa miestä itseäänkin innokkaampi metsällä kävijä, Teppo-koira.

– Teppo on huipputyyppi ja ihan paras kaveri. Metsästyshommissa se on vain hieman haasteellinen, kun ei käytännössä erota hirveä, karhua tai myyrää toisistaan, vaan haluaa tuoda metsästä mukanaan kaiken liikkuvan. Muuten se toimii moitteetta ja on erinomainen vahti-, seura- ja metsästyskoira.

Monena kesänä pohjoisessa Tenojoella kalassa viihtynyt Kropsu on löytänyt myös Kainuusta omat suosikkipaikat kalastukseen.

– Vaikka olen ensisijaisesti soutu-uistelumiehiä, olen myös innokas pilkkijä. Kokeilin viime kesänä Nuasjärvellä kesäpilkintää, josta tuli saaliiksi ämpärikaupalla muhkean isoja ahvenia. Usein unohdetaan, että Kainuu on myös aito lohipitäjä. Puolangan vaaroilta Pohjanlahteen laskeva vapaa Kiiminkijoki tarjoaa nimittäin lohisaalista tänne latvavesiin saakka.

Matkailu- ja ravintola-alalla työskentely on elämäntapa

Matkailu- ja ravintola-alalla työskennellessä työtä ei tehdä kellokortti kädessä, sillä hotellit ovat auki 24/7 ja ravintolatkin aamuyöhön saakka. Kun toimialajohtajan puhelin pirisee aamuyön tunteina, on siihen vastattava. Joskus asiakkaat kyselevät haastavia ja toisinaan alaiset kaipaavat vastauksia kiperiin tilanteisiin.

– Tällä alalla työskentely on elämäntapa. Jos et ole sydämellä mukana, olet väärällä alalla. Asiat tapahtuvat nopeasti ja reagointiaika kaikkeen on koko ajan entistä lyhyempi. Tehtäväni on seurata ympäristöä ja pitää kehityksen rattaita pyörimässä sekä tehdä mahdollisuuksien mukaan oikeita ratkaisuja. On toki hyvä muistaa, että johtajana olet juuri niin hyvä kuin alaisesi ovat, Kropsu sanoo.

Kun ajaa työpäivän jälkeen Kajaanin keskustasta kotiin päin ja laskeutuu kohti Vuokatin vaaramaisemia, on näky Kropsun mukaan vuodenajasta riippumatta aina yhtä upea.

– On ainutlaatuista saada asua ympärivuotisen matkailukeskuksen kupeessa. Kyllä me tosiasiassa aikamoisen kultakimpaleen päällä elämme, kunhan vain itse ymmärtäisimme sen. Aidossa, kuntarajat ylittävässä yhteistyössä meillä olisi vielä paljon lisää ammennettavaa, Kropsu pohtii.

Sotkamon puolella sijaitsevaan kotiinsa päästyään Kropsu rentoutuu lämmittämällä sisä-, piha- tai savusaunan sään ja kulloistenkin vieraiden mukaan. Usein hän istuskelee ihan vain itsekseen takapihan nuotiolla kesäillasta tai talviyöstä nauttien.

– Se on sitä aitoa elämisen laatua. On muuten todettava, että kun kutsuu 10 kaveria saunomaan, paikalle ilmestyy viisi, mutta kun kutsut 10 kaveria savusaunaan, niin paikalle ilmestyykin vähintään 15 tyyppiä. Siinä tulee sitten jo kokillekin välillä kiirettä ja säätämistä, mutta hyvin tänne on kaikki aina sopineet mukaan, Kropsu toteaa nauraen.

Viimeksi muokattu

13.4.2016