Olet täällä

Aki Korhonen: Kajaanissa toimii yksi menestyneimmistä yksiköistämme

Tietoa Kajaanista

Valmetin Kajaanin yksikön liiketoiminnasta vastaava Aki Korhonen vaihtoi vuonna 2013 Brasilian hiekkarannat Kainuun korpeen. Eikä ole katunut päätöstään, päinvastoin.
Aki Korhonen

 

– Oulun ja Tampereen yksiköissä työskenneltyäni lähdin Brasiliaan, jossa vastasin myynnin kehittämisestä Etelä-Amerikan alueella. Brasiliassa ollessani sain kuitenkin tarjouksen lähteä vetämään Kajaanin yksikköä ja päätin ottaa kutsun vastaan. Sitä päätöstä ei kyllä ole tarvinnut katua, Korhonen sanoo.

Oulussa kotipaikkaansa pitävä Korhonen viettää viikosta noin 3 päivää Kajaanissa. Siis silloin, kun ei ole reissussa jossain Valmetin automaatio-palveluiden päämarkkina-alueista, eli Pohjois-Amerikassa, Etelä-Amerikassa, Japanissa, Kiinassa, Indonesiassa tai Keski-Euroopassa.

– Tähän tilanteeseen tämä asumisjärjestely on sopinut parhaiten. Reissaaminen on maistunut hyvältä, itse asiassa yllättävän hyvältä. On mainittava, että yksi tekijä Kajaanissa viihtymiseen on kaupungin hyvät urheilupuitteet. Täällä ollessani pyrin urheilemaan joka päivä töiden jälkeen, Korhonen mainitsee.

Valmetin Kajaanin yksikkö koostuu business-, kehitys- ja tuotantosektoreista. Kajaanissa valmistetaan ja kehitetään erilaisia automaatioratkaisuja muun muassa massa- ja paperiteollisuuden käyttöön. Vaikka yksikkö sijaitsee joillakin mittareilla katsottuna syrjässä, on se yksi Valmetin elinvoimaisimpia ja menestyneimpiä yksiköitä.

– Me teemme Kajaanissa sitä, mitä muut eivät osaa. Emme tuota massaa, joka kilpailee hinnalla. Me tuotamme asiakkaalle lisäarvoa. Teemme esimerkiksi erikoismittalaitteita ja analysaattoreita, joiden avulla asiakas säästää rahaa. Olemme sopivan kompakti paketti, jossa kaikki palvelevat yhtä päämäärää, Korhonen taustoittaa.

Tuotanto- ja kehitysyksiköihin eri puolilla maailmaa tutustuneen Korhosen mukaan Kajaanin yksikössä on aivan omanlaisensa identiteetti.

– Täällä vallitsee sellainen tekemisen meininki ja yhteenkuuluvaisuuden tunne. Menestyksen taustalla on myös kainuulainen periksiantamattomuus. Vaikka asioita on tutkittu ja kehitetty vuosikymmenten ajan, joka vuosi löytyy jotain uutta, parempaa ja tehokkaampaa. Täällä Kajaanissa on kova halu kehittyä jatkuvasti.

Aina eksoottinen Kajaani

Korhosen johtamassa noin 110 henkilöä työllistävässä yksikössä työskentelee huippuosaajia eri tieteenaloilta.

– Rekrytointi on tärkeä osa menestyksen rakentamisessa. Meillä työskentelee esimerkiksi prosessitekniikan, kemian ja fysiikan ammattilaisia. Yksi syrjäisemmän sijainnin haasteista on työvoiman palkkaaminen. Monet työntekijöistämme ovatkin kotoisin Kajaanista, Oulusta tai muualta Pohjois-Suomesta.

Asioilla on aina kaksi puolta. Ulkomaisille vieraille Kajaani on usein hyvinkin eksoottinen ja houkutteleva paikka.

– Ulkomaisia asiakkaitamme on helppo houkutella Kajaaniin, jonne he tulevat testaamaan ostamiaan laitteita. Sen oheen olemme järjestäneet heille esimerkiksi risteilyjä Oulujärvellä tai mahdollisuuden tutustua vaikkapa savusaunaan, kertoo Korhonen.

Joskus pitää käydä kaukana, että näkee lähelle.

– Kajaani on melko moderni kaupunki, jossa pääsee kuitenkin hetkessä keskelle hiljaista korpimaisemaa. Se on aika ainutlaatuista. Täällä on luontoa, rauhaa, puhdasta ilmaa ja paljon harrastusmahdollisuuksia, kertoo Kajaanissa ollessaan muun muassa uintia, juoksua ja golfia harrastava Korhonen.

Ja jos Brasiliasta löytyi hyviä hiekkarantoja, on Kajaanillakin omansa.

– Oulujärvi on kyllä hieno paikka. Yhden Suomen suurimman sisäveden ääreltä löytyy lukemattomia saaria ja hiekkarantoja, mainitsee Korhonen vielä lopuksi.

Viimeksi muokattu

24.8.2017